Германия се отказва от ядрената енергетика, слагайки край на продължила десетилетия

...
Германия се отказва от ядрената енергетика, слагайки край на продължила десетилетия
Коментари Харесай

Германия затваря ядрените си централи

Германия се отхвърля от нуклеарната енергетика, слагайки завършек на траяла десетилетия битка. Последните три централи в Германия би трябвало да бъдат затворени до събота, написа The New York Times.

Трите оставащи нуклеарни централи в Германия ще бъдат затворени до събота, което ще постави завършек на производството на атомна сила в най-голямата стопанска система в Европа. Но това се случва в миг, когато континентът се бори с въпроса дали може да обезпечи задоволително сила, с цел да задвижи стопанските системи си и да поддържа домовете топли, като в същото време реализира амбициозни климатични цели.

Ходът на Германия я прави откъсната от огромна част от индустриализирания свят. Англия, Финландия и Франция удвояват нуклеарната сила като източник на надеждно електричество и извънредно ниски въглеродни излъчвания. Миналата година Полша подписа с Westinghouse Electric за построяването на първата си атомна електроцентрала.

Някои социологически изследвания демонстрират, че даже германците, които в миналото са били значително за затварянето на нуклеарните централи в тяхната страна, изпитват подозрения. В изследване, поръчано от най-големия немски ежедневник Bild, 52 % са срещу прекратяването на нуклеарната сила, като се има поради, че страната се откъсна от зависимостта си от изкопаемите горива от Русия.

Робърт Хабек, министър на стопанската система и член на партията на Зелените, упорства, че Германия може да ръководи затварянето на АЕЦ. По думите му сигурността на енергийните доставки в Германия е била обезпечена през тази сложна зима и ще продължи да бъде обезпечена. Нашата енергийна система ще бъде структурирана по друг метод: до 2030 година ще имаме 80 % възобновима сила, добави той.

Ядреният спор направи нов завой предходната година, когато Германия беше изправена пред първата си зима без гориво от Русия. Докато чиновниците приканиха бизнеса и потребителите да понижат потреблението на сила или да се изправят пред режими, канцлерът Олаф Шолц удължи живота на последните три централи до 15 април, с цел да обезпечи задоволително сила на рационална цена до пролетта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР